همه چیز درمورد سینوزیت

سینوس و سینوزیت چیست؟

در استخوان‌بندی جمجمه‌ی انسان‌ها، حفره‌هایی آکنده از هوا وجود دارند که به آن سینوس می‌گویند. سینوس‌ها در استخوان گونه، پیشانی و کف جمجمه‌ها جا گرفته‌اند. غیر از هوا، ماده‌ای به نام موکوس (ترشحات مخاطی) نیز به میزان مشخصی درون سینوس‌ها قرار دارد. سینوس‌ها مخاطی نازک ایجاد می‌کنند که از مجاری بینی تخلیه می‌شوند. این زهکشی به تمیز نگه‌داشتن بینی و خارج کردن هر نوع باکتری، کمک می‌کند.

بیماری سینوزیت، التهاب سینوس‌ها است که می‌تواند باعث انسداد آن‌ها و پر شدن مایع مخاطی شود که معمولا در اثر سرماخوردگی یا حساسیت ایجاد می‌شود. سینوزیت به معنای التهاب یا تورم در بافت پوششی سینوس‌ها است.

انواع سینوزیت

سینوزیت حاد: در این نوع سینوزیت که معمولا در اثر عوامل ویروسی یا باکتریایی رخ می‌دهد، علائم به مدت 4 هفته یا کمتر، دیده می‌شوند.

سینوزیت مزمن: زمانی که التهاب سینوس‌ها بر اثر عفونت باکتریایی یا قارچی باشد و برای مدتی بیش از 3 ماه ادامه پیدا کند، بیمار به سینوزیت مزمن دچار می‌شود.

علائم سینوزیت کدامند؟

درد در سینوس‌ها، علامت شایع سینوزیت است. هر کدام از حفره‌های سینوسی ممکن است هنگام ابتلا به عفونت آسیب ببیند. این درد را می‌توانید در پیشانی، دو طرف بینی، فک بالا، دندان یا بین چشم‌ها احساس درد کنید. سایر علائم و نشانه‌های متداول آن عبارت‌اند از:

  • خلط پشت حلق
  • آبریزش بینی و ترشحات بینی (ترشحات ضخیم زرد یا سبز از بینی. این ترشحات در سینوس‌های آلوده ایجاد‌شده و به مجاری بینی تخلیه می‌شوند)
  • گرفتگی بینی (به دلیل گرفتگی بینی، احتمالا حس بویایی شما کاهش پیدا خواهدکرد)
  • احساس فشار در صورت (به ویژه در اطراف بینی، چشم‌ها و پیشانی)
  • سردرد (سردردهای سینوسی اغلب در بدترین حالت هنگام صبح رخ می‌دهند، زیرا در طول شب مایعات در سینوس‌ها جمع شده‌اند)
  • دندان درد و بوی بد دهان
  • سینوزیت و ورم پلک
  • درد گوش و عفونت گوش
  • گرفتگی صدا و صدای خشن
  • تب
  • سرفه سینوزیت
  • خستگی و پاراسومنیا یا اختلال خواب
  • سینوزیت و تنگی نفس

عوامل بروز سینوزیت چیست؟

سینوزیت می‌تواند به وسیله‌ ویروس، باکتری یا قارچ ایجاد شود. در این حالت سینوس متورم و مسدود می‌شود. عوامل دیگری که ممکن است منجر به عفونت سینوس شوند عبارت‌اند از:

  • سرماخوردگی‌های پی در پی و عدم بازگشت کامل به سلامتی
  • آلرژی‌های فصل
  • پولیپ بینی
  • انحراف تیغه‌ی بینی
  • ضعف سیستم ایمنی در اثر بیماری یا داروها
  • نوزادان و کودکان خردسالی که در مراکز مراقبت‌های روزانه هستند.
  • استفاده از پستانک یا نوشیدن بطری در حالت خوابیده، می‌تواند احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد.
  • در بزرگسالان، سیگار کشیدن خطر ابتلا به عفونت‌های سینوسی را افزایش می‌دهد.
  • رینیت آلرژیک یا تب یونجه
  • فیبروز سیستیک
  • لوزه‌ی سوم بزرگ
  • ضعف سیستم ایمنی

درمان سينوزيت ها:

در صورتی که سینوزیت خفیف باشد پیش از مراجعه به پزشک می‌توانیم از موارد زیر برای درمان کمک بگیریم:

استراحت کافی

نوشیدن مایعات به مقدار کافی

استفاده از داروهای مسکن و ضد حساسیت که نیاز به نسخه ندارند.

شستن منظم دست ها و جلوگيري از دستکاري بيني

استفاده از تصفيه کننده هوا در خانه

بسته بود پنجره ماشين

خارج نشدن از منزل در هنگام آلودگی هوا

اجتناب از زدن چمن ها به ویژه در فصل حساسیت و اجتناب از رفت و آمد در پارک ها

دوری از سيگار و قليان

شستشوی بینی با محلول آب نمک

استفاده از بخور خنک

ماساژ سینوس هاي اطراف بيني

مصرف مايعات زياد

اجتاب از در معرض قرار گرفتن هواي سر و شديد

درمان دارویی سینوزیت مزمن و حاد

اگر علائم در عرض ۱۰ روز بهبود پیدا نکند پزشک ممکن است موارد زیر را برای درمان تجویز کند:

ضد احتقان‌های موضعی یا خوراکی

آنتی بیوتیک

اسپری‌های بینی استروئیدی

سینوزیت مزمن با تمرکز بر عامل ایجاد کننده آن که معمولا آلرژی است، درمان می‌شود. درمان شامل موارد زیر است:

اسپری‌های بینی استروئیدی

آنتی هیستامین خوراکی یا موضعی

شستشوی بینی با محلول سالین

در صورتی که سینوزیت با هیچ کدام از روش‌های گفته شده درمان نشود، با توجه به نتایجی که پزشک معالج از روش‌هایی مثل سی تی اسکن به دست می‌آورد ممکن است جراحی برای برطرف کردن مشکلات ساختمان بینی نیاز باشد.

بلفاروپلاستی چیست؟ روش انجام و نتایج عمل پلک

بلفاروپلاستی مناسب چه پلک هایی می باشد؟

با افزایش سن، پلکها کشیده می شوند و ماهیچه های پشتیبان آنها ضعیف می شوند. در نتیجه، چربی اضافی ممکن است در بالا و زیر پلکهای شما جمع شود و باعث افتادن ابروها، افتادن لبه های بالایی و کیسه های زیر چشم شما شود.

عمل پلک و بلفاروپلاستی چیست؟

بلفاروپلاستی، علاوه بر جوان تر به نظر رسیدن چهره، می تواند بصورت عملکردی نیز مفید باشد. آویزان و شل بودن شدید پوست در اطراف چشم می تواند بینایی محیطی را کاهش دهد، بلفاروپلاستی میتواند این مشکلات بینایی را از بین ببرد و باعث بهبود ظاهر فرد شود.

عمل بلفاروپلاستی افتادگی پلک ها را ترمیم می کند و ممکن است شامل از بین بردن پوست، ماهیچه ها و چربی های اضافی باشد.

بلفاروپلاستی در چه مواردی مورد استفاده قرار میگیرد :

  • پوست شل یا آویزانی که باعث ایجاد چند لایه روی پلک می شود و ظاهر طبیعی پلک بالا را تحت تاثیر قرار می دهد. این اختلالات همچنین می توانند بینایی را نیز تحت تأثیر قرار دهند.
  • رسوبات چربی در چشم که به شکل پف در پلک ها ظاهر می شود.
  • حذف کیسه های زیر چشم.
  • پلک پایینِ افتاده که سفیدی زیر قرنیه را به نمایش می گذارد.
  • پوست اضافه و چین و چروک در پلک پایین.

روش عمل بلفاروپلاستی به چه گونه است؟

جراحی پلک یا بلفاروپلاستی پروسه ‏ای است که طی آن پوست پلک بریده می شود تا چربی‏ های اضافه برداشته شود. عمل بلفاروپلاستی باعث جمع شدن حجم چربی پشت پلک و باز شدن چین و چروک های اطراف چشم می شود که کمک به شادابی و جوانی چهره می کند.

مراقبت های قبل از جراحی بلفاروپلاستی :

  • انجام آزمایشاتی مانند بینایی سنجی و اشک چشم قبل از جراحی گزارش داروهای مصرفی خود از قبیل داروهای تجویزی، بدون نسخه و حتی مکمل ها به پزشک جراح منع مصرف برخی از داروها که خطر خون ریزی را افزایش می دهند. مانند: ایبوپروفن – ادویل – وافارین.
  • منع مصرف سیگار و نوشیدن الکل
  • در بعضی موارد ممکن است پزشک توصیه کند که در روز عمل ناشتا باشید.

مدت زمان عمل بلفاروپلاستی چقدر است؟

جراحی پلک به صورت سرپایی در مدت 2 الی 3 ساعت انجام می شود و فرد بلافاصله پس از آن به خانه باز می گردد. در بعضی موارد ممکن است برای نتیجه گیری بهتر و رسیدن به حالت دلخواه فرد جراحی لیفت پلک در دو مرحله انجام شود.

روند انجام عمل بلفاروپلاستی :

بیهوشی: معمولا انتخاب بین آرام بخش داخل وریدی یا بیهوشی عمومی است. پزشک شما در این زمینه اقدام صحیح را توصیه می کند.

برش: خطوط برش بلفاروپلاستی به طوری طراحی شده اند تا اسکارهای ناشی از عمل را در ساختار طبیعی پلک پنهان کنند. برش ها می توانند بر روی پلک بالا یا پایین انجام شوند.

بستن: برش ها با بخیه و یا چسب پوست بسته می شوند. بخیه ها ظرف یک هفته حذف خواهند شد. در برخی موارد، جراح شما ممکن است از لیزر یا لایه بردار شیمیایی برای کاهش تغییر رنگ در پلک های پایین استفاده کند.

دوره نقاهت پس از جراحی بلفاروپلاستی

بعد از جراحی، زمانی را در اتاق ریکاوری خواهید ماند و شما برای احتمال بروز عوارض جانبی تحت نظر خواهید بود.

چند اثری که ممکن است به طور موقت بعد از جراحی تجربه کنید عبارتند از:

تاری دید

آبریزش چشم

حساسیت به نور

دید دوگانه

قرمزی در محل برش

پلک های بی حس و پف کرده

تورم و کبودی

درد

جراح شما دستورالعمل های خاصی در مورد چگونگی مراقبت از چشم های شما ارائه می دهد. این دستورالعمل ها می توانند شامل داروها و توجه خاص به مناطقی از صورت در طول زمان بهبود باشد.

آیا پس از جراحی پلک امکان برگشت وجود دارد؟

احتمال بازگشت افتادگی پلک وجود ندارد و نتایج دائمی است. در سنین بالا، با اثر پیری تغییرات ممکن است دیده شود که یک فرایند طبیعی است.

علائم و درمان آلرژی

سالانه بسیاری از افراد از آلرژی رنج می برند. آلرژی زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن تصمیم بگیرد که یک ماده بی ضرر را یک تهدید در نظر بگیرد. علائم آلرژی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در برخی موارد می تواند منجر به یک واکنش تهدید کننده زندگی به نام آنافیلاکسی شود. واکنش های آلرژیک به مواد محیطی بسیار رایج است و می تواند باعث احتقان بینی، فشار نامطلوب صورت، مشکلات در گلو و یا عطسه شود. درمان آلرژی توسط متخصص گوش، حلق و بینی یکی از درمان های موثر در کاهش علائم این عارضه می باشد.

علائم آلرژی

علائم ناشی از آلرژی شامل موارد زیر است:

آبریزش بینی، گرفتگی بینی و عطسه

خس خس سینه و تنگی نفس

سرفه کردن

فشار سینوسی یا صورت

خارش گلو و گوش

بثورات

خستگی

سردرد

تهوع و استفراغ

تب

سوزش

آبریزش چشم و عطسه

دلایل ایجاد آلرژی

همان طور که گفته شد، آلرژی به دلیل واکنش ایمنی بدن به برخی عوال اتفاق نمی افتد این عوامل شامل:

هوا خشک

سطح گرده در هوا

سطح کیفیت

آلودگی هوا

دود و سایر سطوح ذرات موجود در هوا

شدت علائم آلرژی در طول روز متفاوت است. به عنوان مثال، اگر به گرده گل یا آلودگی هوا حساسیت دارید، احتمالاً هنگامی که داخل خانه می‌روید یا دوش می‌گیرید، علائم شما بهبود می‌یابد. همچنین، اگر مصرف یک داروی آلرژی به تسکین بوییدن و عطسه شما کمک کند، احتمالاً آلرژی علت آن است.

درباره غربالگری آلرژی

غربالگری آلرژی به طور کلی می تواند در عرض ۱۵ دقیقه کامل شود. در صورت امکان یک هفته قبل از انجام آزمایش، از مصرف داروهای حاوی آنتی هیستامین خودداری کنید. اینها شامل داروهای سرماخوردگی بدون نسخه، بنادریل، کلاریتین، زیرتک، آلگرا، آسپرو، کلاریکس، زیزال و قطره های چشمی آلرژیک می باشد. استفاده از این موارد منجر به غیر اعتماد شدن نتیجه غربالگری می گردد. آزمایش خون می تواند به عنوان یک جایگزین تشخیص آلرژی انجام شود و اطلاعاتی مشابه با آزمایش پوست ارائه دهد. اسپری های استروئیدی بینی و مونته لوکاست لازم نیست قبل از آزمایش قطع شوند و داروهای لازم برای آسم نیز نباید قطع شوند. به طور کلی، آلرژی های موجود در هوا و غذایی در روزهای جداگانه آزمایش می شوند. در مورد انواع بیماری های لوزه بیشتر بدانید.

درمان آلرژی

برای درمان آلرژی های موجود در هوا و غذایی، استراتژی های کنترل محیطی همراه با داروها و اصلاح رژیم غذایی در صورت لزوم ضروری است. ممکن است به منظور درمان آلرژی داروهایی تزریق شود و یا به عنوان جایگزینی برای تزریق، ایمونوتراپی زیرزبانی تجویز شود. که در آن قطره‌ها به صورت روزانه در زیر زبان قرار می‌گیرند .

تعدادی از داروها در درمان آلرژی مفید هستند، از جمله آنتی هیستامین ها، ضد احتقان ها، کرومولین و آماده سازی های نوع کورتیزون. مدیریت پزشکی آلرژی همچنین شامل مشاوره در کنترل محیطی مناسب می باشد. بر اساس شرح حال دقیق و معاینه کامل، پزشک ممکن است آزمایشی را برای تعیین مواد خاصی که به آن حساسیت دارید توصیه کند. روش‌هایی که توسط متخصص گوش و حلق و بینی شما به کار می‌رود، به موادی که به آن‌ها حساسیت دارید و میزان حساسیت شما به آن‌ها را نشان می‌دهد.

پزشک شما بر پیشرفت شما در طول دوره درمان نظارت خواهد کرد و از سایر اختلالات بینی و سینوسی که ممکن است به بیشتر شدن علائم شما کمک کند را بررسی می کند. در مورد زونا گوش بیشتر بدانید.

آیا آلرژی می تواند باعث تب شود؟

خیر، آلرژی باعث تب نمی شود. تب معمولاً نشانه ای از ابتلا به عفونتی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت سینوسی یا کووید-۱۹ است.

نکات پیشگیری از آلرژی

هنگام نظافت خانه از ماسک مخصوص استفاده کنید.

فیلترهای هوا را هر ماه در سیستم های گرمایش و تهویه منزل خود تعویض کنید.

در صورت استفاده از کولر هر سال پوشال های کولر را تعویض کنید.

در فصول گرده افشانی شدید پنجره ها و درها را بسته نگه دارید.

خانه را از شر گیاهان داخلی و سایر منابع کپک خلاص کنید.

از نگهداری حیوانات نظیر گربه، سگ و غیره در منزل پرهیز کنید.

بالش های پر، پتوهای پشمی و لباس های پشمی را با مواد پنبه ای یا مصنوعی تغییر دهید.

تشک و بالش را حتما با پارچه بپوشانید.

در صورت لزوم و تحمل از آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها استفاده کنید.

ورزش روزانه داشته باشید.

سیگار را ترک کنید.

در روزهایی که  آلاینده های هوا زیاد است از خانه خارج نشوید.

یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.

از مکمل رژیم غذایی با ویتامین ها، به ویژه C. استفاده نمایید.

یک دستگاه بخور در زمستان را در نظر بگیرید زیرا گرمای خشک و داخلی باعث تشدید بسیاری از آلرژی ها می شود.

در صورت تجربه یک واکنش آلرژیک، تب یونجه، علائم آلرژی را با پزشک خود در میان بگذارید.

جراحی آندوسکوپی سینوس

جراحی آندوسکوپی سینوس از روش های مورد استفاده در رفع مشکلات سینوس های بینی فرد است. به طور معمول، در این روش با استفاده از یک دوربین با کیفیت بالا که در داخل سوراخ های بینی فرد قرار می گیرد، مشکلات و بیماری های سینوس فرد درمان می گردد. بنابراین نیازی به برش خارجی ندارند. به طور کلی، جراحی آندوسکوپی سینوس برای افرادی با مشکلات مزمن سینوس که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند در نظر گرفته شده است.

جراحی آندوسکوپی سینوس چیست؟

در اکثر افرادی که مشکلات سینوسی دارند، جراحی باز اندیکاسیون ندارد. اکثر افراد مبتلا به شکایات سینوس را می توان با موفقیت با استفاده از جراحی آندوسکوپی سینوس درمان کرد. بنابراین این جراحی در اکثر مواقع کاربرد دارد، مگر اینکه پزشک شما مشکلی را پیدا کند که به وضوح نیاز به مداخله جراحی دارد. در درمان بیماری های سینوس یک یا چند نوع درمان پزشکی برای اکثر مشکلات سینوسی استفاده می شود. در این روش از سوراخ های بینی داخل و مشکلات سینوس ها مرتفع می گردد.

دلایل انجام جراحی آندوسکوپی سینوس

علائم بیماری سینوسی ممکن است شامل درد صورت یا احساس پری، مشکل در تنفس از طریق بینی، بوی بد مداوم در بینی، ترشحات از بینی و گاهی سردرد می باشد. گاهی اوقات، مشکلات سینوسی ممکن است باعث گرفتگی صدا یا سرفه یا علائم مختلف دیگری شود، اما همه این مشکلات در صورت عدم وجود بیماری سینوسی نیز ممکن است رخ دهند. بنابراین تشخیص مشکل سینوس باید بر اساس ارزیابی پزشک شما باشد. در صورت وجود هر یک از این موارد جراحی آندوسکوپی سینوس پیشنهاد می شود.

جراحی آندوسکوپی سینوس برای چه افرادی مناسب است؟

جراحی آندوسکوپی سینوس معمولا در افراد مبتلا به مشکلات سینوس استفاده می شود، از جمله:

• پولیپ بینی

• سینوزیت

• تومورهای بینی

روند جراحی آندوسکوپی سینوس

آندوسکوپی نوعی جراحی است که با کمترین میزان تهاجم انجام می شود. در این جراحی آندوسکوپ همراه با دوربینی در سر آن وارد بدن شده و از بخش های لازم تصویر برداری می کند. جراح می تواند این تصاویر را به طور زنده در مانیتور مشاهده کند و برای عمل جراحی و نحوه انجام آن تصمیم گیری کند.

از مزایای جراحی آندوسکوپی این است که بدون نیاز به برش در دهان یا صورت انجام می شود. این موضوع درد و عوارض جراحی ،همچنین دوران نقاهت را کاهش می دهد. برای تشخیص و جراحی مشکلات مربوط به مخاط و سینوس روش های تصویر برداری متداول مثل ام آر آی و یا سی تی اسکن قابل استفاده نیست. در این موارد عمل تشخیص و درمان با کمک آندوسکوپی انجام می شود.

در جراحی به روش آندوسکوپی همانطور که گفته شد برش ایجاد نمی شود و به جای آن آندوسکوپ از طریق بینی وارد می شود. در جراحی آندوسکوپی سینوس دستگاه های جراحی تنها نواحی سینوس را درگیر می کند و بر نواحی سالم اطراف آن اثری ندارد. این مسئله عوارض جراحی را به مقدار زیادی کاهش می دهد. در این حالت آندوسکوپ به همه بخش های سینوس دسترسی دارد و پزشک می تواند روی آن ها جراحی انجام دهد.

در جراحی آندوسکوپی با کمک دستگاه آندوسکوپ ترشحاتی که در سینوس ها انباشته شده است را تخلیه کرده و از این طریق به بهبود جریان هوا در مجاری تنفسی کمک می کند. بعد از تخلیه این ترشحات علائم بیماری سنوزیت کاهش میابد و بویایی بهبود پیدا می کند. در افرادی که به سینوزیت مزمن مبتلا هستند آندوسکوپی به کاهش عفونت های سینوزیت نیز کمک می کند.

روش جراحی آندوسکوپی سینوس

تحت بیهوشی عمومی، پزشک از یک دوربین با کیفیت بالا به نام آندوسکوپ برای ارزیابی و درمان سینوس های شما استفاده می کند. سینوس های درگیر باز می شوند و مسیرهای تخلیه پاک می شوند. پولیپ ها ممکن است برداشته شوند و مشکلات ساختاری اصلاح شوند. اکثر افراد پس از جراحی با کمترین درد و تراوش خفیف بینی بهوش می آیند.

در این جراحی ابتدا دستگاه میله ای شکل همراه با دوربینی در سر آن از طریق بینی وارد می شود. این دوربین تصاویر را با بزرگنمایی زیادی به پزشک نشان می دهد. جراح با مشاهده وضعیت سینوس ها می تواند برای ادامه جراحی تصمیم گیری کند. سپس با توجه به مشکلی در سینوس ها وجود دارد دستگاه بعدی برای تخلیه ترشحات مخاطی دارد میشود. این وسیله نیز به شکل لوله باریکی است که می تواند از سوراخ بینی عبور کند.

در صورت نیاز می توان با در این جراحی تیغه میانی و شاخک های بینی را نیز اصلاح نمود. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام می شود و پس از آن فرد از بیمارستان مرخص می شود و نیازی به بستری در بیمارستان نیست. همچنین پیش از جراحی حساسیت های دارویی و سوابق بیماری فرد توسط جراح بررسی می شود.

تنفس بعد از عمل بینی و مشکلات آن

بسیاری از افراد به دنبال بهبود ظاهر و عملکرد بینی خود از طریق عمل جراحی بینی هستند. اما برخی بیماران ممکن است پس از عمل با مشکلات نفس کشیدن مواجه شوند. مشکلات تنفس بعد از عمل بینی می‌توانند ناشی از عوامل مختلفی باشند که بر کیفیت زندگی تاثیر می‌ گذارند.

مشکل تنفسی بعد از عمل بینی تا کی ادامه دارد؟

مشکل تنفسی بعد از جراحی بینی معمولا به دلیل تورم و احتقان ناشی از جراحی است و ممکن است تا چند هفته ادامه داشته باشد. در بیشتر موارد مشکل تنفس به تدریج و با کاهش تورم بهبود می‌ یابد. به طور معمول ، مدت زمان دقیق بهبودی می‌ تواند متفاوت باشد و به عواملی مانند میزان تغییرات انجام شده ، وضعیت سلامتی عمومی فرد و رعایت دستورات پزشکی بعد از عمل بستگی دارد. با این حال اگر در تنفس بعد از عمل بینی مشکل دارید و این موضوع بیش از چند هفته ادامه پیدا کرد یا بهبود نیافت ، بهتر است با جراح خود مشورت کنید تا علت را بررسی کرده و راهنمایی لازم را ارائه دهند.

نفس کشیدن با دهان بعد از عمل بینی

یکی از مواردی که بسیاری از بیماران را شگفت زده می کند ، خشکی دهان آن ها است. پس از جراحی ، شما باید برای چند روز از دهان نفس بکشید. این امر منجر به خشکی دهان و خشکی لب ها می شود ، مشابه حالتی که در هنگام سرماخوردگی و گرفتگی سینوس‌ها رخ می‌دهد. این حس می تواند آزاردهنده باشد ، اما بلافاصله پس از خارج کردن تامپون‌ها و پانسمان ، برطرف شده و بیمار می‌تواند دوباره از بینی خود تنفس کند.

علت سخت نفس کشیدن از بینی

دلایل متعددی وجود دارد که چرا بعد از جراحی نمی توانید از یک یا هر دو سوراخ بینی نفس بکشید. برخی از علل احساس خفگی بعد از عمل بینی در زیر آورده شده است :

تورم

هنگامی که بیماران بلافاصله پس از جراحی نمی توانند از طریق بینی نفس بکشند ، دچار وحشت می شوند. درک این نکته ضروری است که این یک پدیده کاملا طبیعی است که می تواند تا دو هفته پس از جراحی شما را همراهی کند. تورم می‌ تواند به چندین دلیل باعث تنگی نفس شود. یکی از دلایل اصلی این مشکل ، انسداد مجاری هوایی است. تورم داخلی در ناحیه بینی ممکن است باعث تنگ شدن مجاری هوایی و ایجاد انسداد جزئی یا کامل در مسیر تنفسی شود. این انسداد می‌ تواند باعث کاهش جریان هوا و در نتیجه تنگی نفس بعد از عمل بینی شود.

علاوه بر این ، تورم و التهاب ممکن است باعث افزایش تولید مخاط شود. تجمع مخاط در بینی می‌ تواند تنفس را دشوارتر کند و به مشکل تنفسی بعد از جراحی بینی منجر شود. این مشکل به ویژه در روزهای اولیه پس از عمل که تورم و التهاب در اوج خود هستند ، مشهودتر است. همچنین التهاب بافت‌های داخلی بینی به دلیل تورم می‌ تواند منجر به گرفتگی بینی بعد از عمل شود. بافت‌ های داخلی بینی در این زمان بزرگ‌ تر و متورم‌ تر از حالت عادی هستند که می‌ تواند مسیر تنفسی را محدود کرده و به مشکلات تنفسی بیانجامد.

در نهایت تورم می‌ تواند باعث افزایش فشار داخلی در ناحیه بینی و سینوس‌ ها شود. این فشار اضافی ممکن است احساس خفگی بعد از عمل بینی و دشواری در تنفس را تشدید کند. برای کاهش این علائم ، بهترین جراح بینی تهران ممکن است داروهای ضد التهاب ، ضد تورم و یا شستشو بینی را تجویز کند. پیروی از دستورات پزشک در مورد مراقبت‌ های بعد از عمل بسیار مهم است تا تورم به حداقل برسد و مشکلات تنفسی کاهش یابد.

انحراف تیغه بینی

تغییر در ساختار خارجی بینی می تواند بر آناتومی داخلی بینی تأثیر بگذارد. هرم جدید بینی حدود یک سال پس از جراحی تشکیل می شود. در این مدت ، ممکن است دلایل مختلفی مثل عدم رعایت مراقبت ها توسط بیمار ، فشار عینک و حتی یک ضربه خفیف باعث تنفس دهانی پس از جراحی بینی شود. همچنین در موارد نادر ، انحراف تیغه بینی ممکن است به مرور زمان به حالت قبلی خود بازگردد که می‌ تواند دوباره مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی ایجاد کند.

درمان مشکل تنفسی بعد از عمل بینی

بسیاری از بیماران ، به دنبال درمان سریع گرفتگی بینی بعد از جراحی هستند. در این قسمت ما در مورد راه حل هایی که می توان برای باز شدن راه تنفس بعد از عمل بینی از آن استفاده کرد توضیحاتی را ارائه داده ایم.

استفاده از داروهای تجویزی

بسته به شدت و نوع مشکل تنفسی بعد از جراحی بینی ، پزشک ممکن است داروهای مختلفی را تجویز کند. اگر عفونت ناشی از عمل باعث گرفتگی بینی شده باشد ، معمولا آنتی‌ بیوتیک‌ تجویز می ‌شود تا عفونت را کنترل کنند. در صورت نیاز به کاهش التهاب و ورم ، ممکن است از داروهای ضد التهاب مانند کورتیکوستروئیدها نیز استفاده شود. همچنین مسکن‌ ها نیز می‌ توانند به کاهش درد و راحتی بیشتر شما کمک کنند.

استفاده از اسپری‌ های بینی

استفاده از اسپری‌ های بینی می‌ تواند در بهبود احساس خفگی بعد از عمل بینی کمک کند. اسپری‌ های نمکی می‌ توانند به مرطوب کردن مجرای بینی و شستشوی آن کمک کنند که در گرفتگی بینی و بهبود تنفس بعد از عمل بینی و برطرف شدن این مشکل ،  موثر هستند. اسپری‌های ضد احتقان نیز می‌توانند به درمان سریع گرفتگی بینی کمک کنند ، اما باید از آنها با هشدار و زیر نظر پزشک استفاده شود تا عوارض جانبی حداقل شود.

استفاده از کمپرس گرم یا سرد

برای کاهش ورم و التهاب بینی ، ممکن است از کمپرس گرم یا سرد استفاده شود. کمپرس گرم معمولا به بهبود گردش خون در ناحیه بینی کمک کرده و التهاب را کاهش می‌دهد ، در حالی که کمپرس سرد به کاهش ورم و درد مفید است.

آرامش و استراحت

استراحت کافی برای بهبود سریع‌ تر و کاهش علائم مشکل تنفسی بعد از عمل بینی بسیار اهمیت دارد. بهتر است فعالیت‌های شدید را اجتناب کرده و به بدن خود فرصت بدهید تا بهبود یابد.

پیروی از دستورات پزشک

پیروی از دستورات پزشک و مراجعه منظم به او برای بررسی وضعیت و انجام معاینات لازم بسیار حیاتی است. پزشک شما ممکن است تغییرات در درمان توصیه کند یا نکات خاصی را برای بهبود علائم شما ارائه دهد.

توجه به علائم خطرناک

در صورت بروز علائم مانند تب ، درد شدید ، ترشحات بدبو یا خونریزی شدید باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است نشانه‌های عفونت یا مشکلات جدی‌ تر باشند که نیاز به درمان فوری دارند.

پرهیز از تحریک بینی

برای جلوگیری از ایجاد فشار اضافی بر بینی ، بهتر است از کارهایی مانند خمیازه کشیدن یا عطسه کردن خودداری کنید. بهتر است به آرامی خمیازه بکشید و با دهان باز عطسه کنید.

بهترین اسپری برای گرفتگی بینی

برای درمان مشکل تنگی نفس بعد از عمل بینی ، اسپری‌ های مختلفی وجود دارند که می‌ توانند موثر باشند. در این بخش برخی از این اسپری ها معرفی شده اند.

اسپری‌ های سالین

اسپری‌ های سالین ، محلول‌ های ساده و طبیعی آب و نمک هستند که برای مرطوب کردن مجاری بینی طراحی شده‌ اند. این اسپری‌ ها بدون اینکه عوارض جانبی قابل توجهی داشته باشند به تخلیه مخاط ، تسکین التهاب و بهبود تنفس بعد از عمل بینی کمک می‌ کنند. با استفاده منظم از این اسپری‌ ها ، می‌ توانید خشکی و انسداد بینی را کاهش داده و راحت‌تر نفس بکشید. اسپری‌ های سالین به ویژه برای افرادی که به دلیل سرماخوردگی ، آلرژی یا تغییرات آب و هوا دچار گرفتگی بینی شده‌ اند ، مناسب هستند.

اسپری‌ های ضد احتقان

اسپری‌ های ضد احتقان به منظور کاهش تورم و التهاب در مجاری بینی طراحی شده‌ اند. این اسپری‌ ها معمولا حاوی مواد فعال مانند اوکسی متازولین یا فنیلفرین هستند که باعث تنگ شدن عروق خونی در بینی و کاهش تولید مخاط می‌ شوند. این کار منجر به کاهش گرفتگی و بهبود جریان هوا می‌ شود. با این حال ، استفاده طولانی‌ مدت از این اسپری‌ ها می‌ تواند منجر به وابستگی و بروز مشکلاتی مانند احتقان بینی برگشتی یا رینیت دارویی شود. به همین دلیل توصیه می‌ شود این نوع اسپری‌ ها تنها برای مدت کوتاه و به دقت طبق دستور پزشک یا راهنمای مصرف استفاده شوند.

اسپری‌ های کورتیکواستروئیدی

اسپری‌ های کورتیکواستروئیدی برای کاهش علائم تنگی نفس بعد از عمل بینی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. این اسپری‌ ها حاوی داروهای کورتیکواستروئید هستند که به طور موثر التهاب در مجاری بینی را کاهش می‌ دهند. استفاده منظم از این اسپری‌ ها می‌ تواند به کاهش علائم آلرژی ، از جمله گرفتگی بینی ، آبریزش بینی ، عطسه و بهبود تنفس بعد از عمل بینی کمک کند. این اسپری‌ ها برای درمان بلند مدت مناسب هستند و معمولا عوارض جانبی کمی دارند ، اما استفاده آنها باید تحت نظر پزشک باشد تا از دوز مناسب و مدت زمان استفاده مطمئن شوید.

مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی تا کی ادامه دارد ؟

مشکلات تنفسی ، به ویژه در روزها و هفته‌ های اول بعد از جراحی بینی امری شایع است. در این دوران ، احتمال دارد بیمار احساس احتقان ، بسته شدن بینی یا دشواری در تنفس از راه بینی داشته باشد. این مشکلات به دلیل تورم و التهاب درون بینی و اطراف آن به وجود می ‌آید. در طول عمل ، به دلیل تغییراتی که ساختار بینی صورت می ‌گیرد و همچنین استفاده از تامپون در بینی می‌تواند موقتا باعث انسداد مسیر تنفسی از راه بینی شود.

تورم داخل بینی طی ۲ تا ۴ هفته اول بعد از عمل به تدریج کاهش پیدا می کند. در این مدت ، استفاده از اسپری‌ های بینی ، داروهای ضد التهاب یا شستشوی بینی به بهبودی تنفس بعد از عمل بینی کمک می‌ کند. با این حال ، مشکلات تنفسی ممکن است تا ۳ ماه ادامه داشته باشد. در برخی افراد ، ممکن است این مشکلات بیشتر طول بکشد و تا شش ماه نیز بهبود کامل تنفس طول بکشد. در صورتی که مشکلات تنفسی پس از گذشت مدت زمان توصیه ‌شده ادامه پیدا کند،  ممکن است به دلیل عوارضی مانند انحراف بینی ، انسداد مجاری بینی یا عفونت باشد که نیاز به پیگیری پزشکی دارد. در این شرایط مشاوره با پزشک جراح برای بررسی دقیق ‌تر و درمان مناسب ضروری است.

نفس کشیدن با دهان بعد از عمل بینی

در روزها و هفته‌ های اول بعد از جراحی بینی ، به دلیل وجود تورم در داخل بینی ، مجاری تنفسی ممکن است تنگ یا مسدود شوند. این موضوع باعث می ‌شود که بیمار نتواند به راحتی از طریق بینی نفس بکشد و به طور ناخودآگاه مجبور به نفس کشیدن از دهان می شود. نفس کشیدن از دهان بعد از عمل بینی ممکن است باعث خشکی دهان ، التهاب گلو و بروز مشکلات دیگر مانند خرخر کردن یا تحریکات تنفسی شود. این حالت به طور موقت است و با کاهش تورم و بهبود ساختار بینی در طی زمان ، تنفس از بینی مجددا امکان‌پذیر خواهد شد. معمولا بعد از حدود ۲ تا ۴ هفته ، تنفس از بینی بهبود می ‌یابد و مشکلات تنفسی برطرف می شوند.

صدا دادن تنفس بعد از عمل بینی

این وضعیت نیز اغلب به دلیل تورم و التهاب در مسیرهای هوایی بینی بعد از جراحی رخ می ‌دهد. در اینجا چند علت رایج برای صدا دادن تنفس پس از جراحی بینی آمده است:

بعد از عمل بینی ، تورم در داخل بینی ممکن است موجب تنگی مجاری تنفسی و ایجاد صدای خرخر یا سوت در تنفس شود. این مشکل معمولا بعد از چند هفته بهبود می ‌یابد.

ممکن است خونریزی یا ترشحات بینی ، به ویژه در هفته‌ های اول بعد از جراحی ، باعث گرفتگی بینی و ایجاد تنفس صدا دار بعد از عمل بینی شود.

اگر در حین جراحی ، تغییرات زیادی در ساختار داخلی بینی انجام شود ، ممکن است موجب تغییر در جریان هوا و ایجاد صدا در هنگام تنفس شود.

استفاده از تامپون  ، چسب‌ های بینی و داروهای ضد التهاب ممکن است باعث خشکی مخاط بینی شده و این مشکل را تشدید کند.

سخن آخر

گرفتگی بینی و مشکل تنفس بعد از عمل بینی ، از عارضه هایی است که می تواند برای خیلی از بیماران آزاردهنده باشد. طبیعی است که با وجود تامپون و اسپلینت در بینی ، قادر به نفس کشیدن نبوده و مجبور باشید از دهان تنفس کنید ؛ اما بعد از بیرون آوردن این موارد نیز برخی بیماران احساس تنگی نفس خواهند کرد. در این مقاله به دلایل مختلف احساس خفگی بعد از عمل بینی و راه های درمان آن پرداخته شد. توصیه می شود در صورت بروز هر یک از علائم تنگی نفس ، ابتدا با پزشک خود تماس بگیرید.