پولیپ بینی

پولیپ بینی ، توده نرم، بدون درد و غیر سرطانی است که داخل بینی یا سینوس ها را پوشش می دهد. این توده اغلب در افراد مبتلا به آسم، آلرژی، عفونت های مکرر یا التهاب در مجاری بینی مشاهده می شود. پولیپ بینی به دلیل تغییر در پوشش غشای مخاطی بینی یا سینوسی ایجاد می شوند. این غشاها برای یک مدت طولانی، ملتهب شده یا در طول زمان، بارها و بارها دچار التهاب می شوند. التهاب باعث تورم، قرمزی و تشکیل مایعات می گردد. محققان بر این باورند که آلرژی ها و عفونت ها، علت اصلی التهاب می باشند. شواهد نشان می دهد که التهاب، باعث ایجاد توده های کوچک پر شده با مایع می شود. این توده ها، سپس تبدیل به پولیپ می شوند.

علائم پولیپ بینی چیست؟

پولیپ های کوچک باعث بروز علائمی نمی شوند. ولی وقتی این پولیپ های کوچک رشد می کنند، می توانند باعث بروز مشکلات زیر شوند:

سردرد

از دست رفتن حس بویایی یا چشایی

انسداد یا گرفتگی بینی

تخلیه ترشحات از بینی ( آبریزش بینی )

خون دماغ شدن

ترشح از پشت بینی ( که احساسی شبیه به نیاز به صاف کردن گلو را در فرد ایجاد می کند)

احساس فشار یا درد در سینوس ها، صورت یا دندان های بالا

خرخر کردن

وقتی پولیپ بینی به اندازه کافی بزرگ می شوند، می توانند مجاری بینی و سینوس ها را مسدود کرده و منجر به بروز مشکلات زیر شوند:

حملات مکرر آسم در افراد مبتلا به تنگی نفس

عفونت های سینوسی مکرر

آپنه خواب یا دیگر مشکلات مربوط به خواب

مشکل در تنفس حتی در افرادی که به آسم مبتلا نیستند.

پولیپ بینی چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر علائمی از پولیپ های بینی را در خود مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص پولیپ های بینی، پزشک اقدامات زیر را انجام می دهد:

درباره تاریخچه سلامت شما، خصوصاً آلرژی ها، عفونت ها و آسم، سوال می کند.

درباره علائمی که در خود مشاهده کرده اید و مدت دچار شدن به آن علائم، از شما سوال می پرسد.

داخل بینی شما را با استفاده از اندوسکوپ بینی ( یک لوله انعطاف پذیر مجهز به یک دوربین و منبع نور کوچک ) نگاه می کند.

اسکن سی تی را به منظور بررسی تصاویر دقیق تر داخل سینوس ها، تجویز می نماید.

انسداد های بینی چگونه درمان می شود؟

روش های درمان زیر می تواند برای بخش عمده ای از افراد مبتلا به پولیپ بینی کارساز باشد، ولی این روش ها قادر به درمان تمام پولیپ های بینی نمی باشد:

اسپری های استروئید برای کوچک کردن پولیپ ها و بهبود دادن علائم

استروئیدهای خوراکی ( قرص برای قورت دادن )

تزریق ها ( شات ها ) در زیر پوست برای انتقال دارویی بنام دوپیلوماب

جراحی سرپایی ( عدم نیاز به بستری شدن در بیمارستان ) برای قرار دادن یک استنت کوچک در بینی. این استنت می تواند مجاری بینی را باز نگه داشته و استروئیدها یا سایر داروهای تجویز شده را به ناحیه مورد نظر انتقال دهد.

جراحی سرپایی با استفاده از اندوسکوپی برای براشتن پولیپ ها در زمان بی اثر بودن سایر روش های درمان.

پزشک همچنین در صورت وجود عفونت، آنتی بیوتیک ها را نیز تجویز می کند.

چگونه می توان از پولیپ بینی پیشگیری کرد؟

همه نمی توانند از تشکیل پولیپ پیشگیری کنند. البته، روش هایی وجود دارد که می توانید به وسیله آنها به خودتان کمک کنید. این استراتژی ها عبارتند از:

دنبال کردن دستورالعمل های پزشک در خصوص مصرف داروهای آلرژی و آسم.

اجتناب از تنفس در محیط های حاوی مواد آلرژی زا که به بروز التهاب در حفره های بینی و سینوس ها منجر می شود.

دنبال کردن رژیم غذایی سالم.

استفاده از دستگاه رطوبت ساز در منزل، بمنظور کمک به مرطوب شدن مجاری تنفسی.

استفاده از شستشو دهنده ها یا اسپری های سالین برای پاک کردن عوامل آلرژی زا یا دیگر مواد ایجاد کننده حساسیت که باعث بروز پولیپ بینی می شوند.

آیا پولیپ بینی بعد از درمان، باز می گردند؟

پولیپ ها اغلب بعد از درمان، باز می گردند. بسیاری افراد باید درمان های استروئیدی را برای مدت طولانی تری ادامه داده یا تحت عمل جراحی قرار گیرند.

درمان پولیپ بینی

هدف درمان برای پولیپ های تشکیل شده در بینی ، کاهش اندازه یا حذف کامل آنها می باشد. داروها معمولاً اولین دستاورد محسوب می شوند. جراحی نیز گاهی مورد نیاز بوده، ولی نمی تواند راه حل دائمی را به دلیل خاصیت برگشت پذیر بودن پولی ها، فراهم آورد.

بعد از جراحی پولیپ بینی چه مراقبت هایی لازم است ؟

عمل پولیپ که عموماً به روش اندوسکوپی انجام می شود عموما نیازی به بستری ندارد و فرد همان روز از مرکز درمانی مرخص می گردد. به خاطر باقی ماندن اثر داروی بیهوشی ، لازم هست در بازگشت به منزل فرد دیگری شما را همراهی کند.

پس از جراحی پولیپ معمولا درد زیادی نمود پیدا نمی کند. اکثر افراد میزانی ناراحتی ، گرفتگی و لکه های خونی را برای چند روز پس از درمان تجربه خواهند کرد. برای اینکه شدت این موارد کم شود به توصیه بهترین جراح بینی تهران از شوینده های سالین (آب نمکی) استفاده کنید.

پس از جراحی پولیپ بینی ، به مدت دو هفته ، برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون و در نتیجه آن بروز خونریزی ، از پرداختن به فعالیت ها فیزیکی و تمرینات ورزشی سنگین دوری کنید. به غیر از این موارد در این دو هفته مشکل خاصی برای پرداختن به کارهای عادی و روزانه خواهد نخواهید داشت.

بعد از عمل بینی ترمیم ممکن است به پولیپ بینی مبتلا بشیم؟

عمل بینی ترمیمی معمولاً به تنهایی علت ایجاد پولیپ بینی نمی‌شود. اما در برخی موارد، عمل بینی ترمیمی ممکن است به طور موقت عوارضی مانند التهابات مزمن یا تحریک در مسیر هوایی ایجاد کند که ممکن است منجر به ایجاد یا تشدید پولیپ بینی شود.

اگر پس از عمل بینی ترمیمی علائمی مانند انسداد بینی، تورم، یا ترشحات زیاد از بینی داشته باشید، ممکن است نشانه‌ای از عوارض مانند التهابات یا تحریک در مسیر هوایی باشد که می‌تواند منجر به تشدید یا بازگشت پولیپ‌های بینی شود.

به هر حال، این مسئله نشان دهنده این نیست که همیشه باید پس از عمل بینی ترمیمی به پولیپ بینی مبتلا شوید. اکثر موارد پولیپ بینی با درمان مناسب و پیگیری‌های منظم قابل کنترل و مدیریت هستند. در صورت داشتن هرگونه نگرانی یا علایم ناعادی پس از عمل بینی ترمیمی، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا ایشان بتوانند وضعیت شما را ارزیابی کنند و در صورت لزوم درمان مناسب را تجویز کنند.